PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? Parkinson hastalığı adını, 1817 yılında James Parkinson tarafından titremeli felç olarak tanımlamasının ardından almıştır. Parkinson hastalığı nörodejeneratif özellikli, dopamin eksikliğinden kaynaklı ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Genellikle 50 yaş üzeri yetişkinlerde görülen bu hastalık erkeklerde kadınlardan daha sık rastlanıyor. Daha genç yaşlarda görülme ihtimali ise oldukça düşüktür. Genetik faktörler Parkinson […]
PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Parkinson hastalığı adını, 1817 yılında James Parkinson tarafından titremeli felç olarak tanımlamasının ardından almıştır. Parkinson hastalığı nörodejeneratif özellikli, dopamin eksikliğinden kaynaklı ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır.
Genellikle 50 yaş üzeri yetişkinlerde görülen bu hastalık erkeklerde kadınlardan daha sık rastlanıyor. Daha genç yaşlarda görülme ihtimali ise oldukça düşüktür. Genetik faktörler Parkinson hastalığına yakalanma riskini artırıyor.
Parkinson kaçınılmaz son değil
Hastalığın en belirgin belirtisi titremedir ancak günlük hayatımızdaki her titreme Parkinson habercisi değildir. Çok yorulduğumuzda ve ağır kaldırdığımızda da titreme görülebilir. Bunlar ile karıştırılmamalıdır.
Parkinsonun belirtileri vücutta tek taraflı ortaya çıkar ve yıllar içinde diğer tarafta da görülebilir. Titremeler genellikle vücutta istirahat sırasında sıklıkla görülürken hareket halindeyken ve uyku sırasında durur. Bu titreme günlük rutin işleri yapmada zorluk çıkartabilir. Düğme iliklemek, su içmek ve yazı yazmak gibi rutinlerde sıkıntı yaşanabilir.
Diğer belirtilerden biri ise bradykinesia yani hareketlerinin oldukça yavaşlaması, günlük hayatında kendi işlerini kolayca yerine getiremeyecek kadar ağır hareketlere sahip olmasıdır. Yürüme yavaşlar, ayaklar sürükleyerek ilerlenir, yürürken kollar hareketsiz kalır, öne doğru eğilme sonucunda kambur oluşabilir, dizler ve dirsekler bükük olur.
Ayrıca mimikler kısıtlandığı için ruh halinin nasıl olduğunu yüzünden anlamak oldukça zorlaşır. Depresif hali giderek artabilir. Konuşma bozukluğu ortaya çıkabilir. Daha monoton konuşabilirler. Tüm belirtilerin hepsi görülecek diye bir husus yoktur. Bu durum hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.
bunlara dikkat
Parkinson
hastalarının diğer bir sorunu ise hareketlerinin kısıtlanmasıyla metabolizmanın
yavaşlaması ve bunun sonucunda oluşan kabızlıktır. Bu nedenle beslenmelerine
dikkat edilmeli lifli gıdalar tüketmelidir. Ayrıca düzenli basit egzersizler
kasların gücünü ve esnekliğini de artırır.
Bu hastalığın kesin, net tedavisi olmamakla birlikte kullanılan ilaçlar sayesinde beyindeki dopamin seviyesi artar bu da hastalığın seyri, ilerlememesi için iyi bir etki sağlar. Bazı semptomların azaltılması için cerrahi operasyon yapılması da mümkündür.
Parkinson’da erken teşhis ve tedavinin başlaması hastalığın ilerlemesini geciktirdiği bilinmektedir. Bu bilinci uyandırmak ve farkındalık yaratmak adına 11 Nisan “Dünya Parkinson Hastalığı Günü” olarak bilinmektedir.