Doğru Oruç, Sıhatli Hayat Oruç sadece Müslüman toplumun yerine getirdiği bir farz değil; aksine semavi dinler dâhil tüm felsefelerin tavsiye ettiği ve uyguladığı bir “beden + ruh” terbiyesidir. Semavi dinlerin her birinde kurallar, şekiller ve uygulama farklıdır. Semavi olmayanlarda da bu farklılık arz eder ancak temeli bedenin ve ruhun eğitilmesi olan “ORUÇ”u ne yazık ki tam anlamamakla birlikte, uygulamada oruç’un vereceği faydanın tam aksi bir şekilde kendimize zarar verdiğimiz durumlar oluşmaktadır.
Her Yanlış, Çok Doğruyu
Götürür
Mesela oruç ayı içerisinde iftardan sonra hastanelerin acil servisleri tansiyon ve şeker şikâyeti olan hastalar ile dolmaktadır. Uzun uzun orucun faydasını veya nasıl olması gerektiğini anlatmayacağım. Dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durup; aksi halde nelerin yaşanabileceğini yazmak istiyorum. Örneğin: Pirinç! Tüketim şekli, destekleyici ve enerji veren olarak kullanılacağı yerde özellikle iftar sofralarında bol tereyağı ile yapılan pilavları görüyoruz. Hâlbuki diyet yapanlara önerilen “salma” yöntemi ile yapmış olsak pirinç zarar vermek yerine fayda gösterecektir. Veyahut ızgara, kavurma vb şekilde yapılan kırmızı etleri yağsız ve haşlayarak pişirmiş olsak, kalan et suyunu da çorba da değerlendirsek tansiyonumuzu yükselteceğine bize enerji verecektir. Israrla yapılan kızarmış tavuk veya hindi eti yerine ki sanki hiç yemiyormuş gibi hunharca tüketme abanması yapacağımıza; haşlanmış veya buharda pişmiş halini tercih etmiş olsak faydası katbekat artacaktır.
Neden Kendine Eziyet Ediyorsun?
Sebzeleri saatlerce haşlayıp besin değerlerini öldürmek bize bir fayda sağlamayacaktır. Haşlanmış veya buharda pişirilmiş halleri daha çok faydalı olur. Bakınız iftar veya sahurda tükettiğiniz yemekleri düşündüğünüzde beni daha iyi anlayacaksınız. Tabi ki nefis ve irade bizi zorluyor ancak asıl sebebinden çıkmış bir oruç ve icra etme hali kimseye fayda göstermez. Bununla birlikte büyüklerin küçüklere yanlış örnek olması sebebi ile ortaya çıkan nesil aktarımı da hem tehlike hem de yanlış eğitim vermek olacaktır. Ailesinin her ramazan ayında kebaplar, kavurmalar vb. tükettiğini görerek buna alışan bir çocuğun ilerleyen yaşlarında da yapacağı aynısı olacaktır.
Sıkça yapılan hataların başında
yemeklerde kullanılan “tuz”un yüksek olması da gelmektedir. Yemek dâhilinde
veya sonrasında tüketilen şekerin bolca olması ise faydayı zarara çeviren en
tehlikeli tüketim şeklidir. Bir kişi için iftar mönüsü yazar isek; haşlanmış
patates, buharda pişmiş sebzeler eşliğinde haşlama dana eti ve mevsim sebzeleri
ile yapılmış salata gayet uygun olacaktır.
Top atıldı mı? Huraaaaa.. Değil! Hurma!
İftar açıldığında ilk defa
kavuşmuş gibi içilmeyen bir miktar su yeterlidir. İftardan en az 1 saat sonra
tekrar bir miktar tüketilir ise mideye hazım için süre tanır ve bedensel
terbiyeye katkısı olur. Arzularımıza yenik düşmeden yaşayacağımız oruç ibadeti
faydalı olduğu sürece sıhhat verecektir. Unutmayın ki felsefelerin tarif ettiği
gibi bedeninizi ne kadar çok yiyecek ile doldurursanız, hem bedensel olarak
yaşlanır hem de yaşayacağınız hayatı sıhhat yoksunu olarak geçirirsiniz. Farz
olarak verilen ancak bedenimizi terbiye etmemizi sağlayan oruç; sebebi
anlaşıldığında faydalı olacaktır. Aksi halde anlaşılmadan yapılan ve temel
ilkesine aykırı davranış sergilendiği için karşınıza çıkacak tüm yükümlülükler
ağır olacaktır. Unutmadan! Mutlaka HURMA tüketiniz. Hurmayı normal hayatımız
içerisinde de tüketebiliriz. Kan şekerinizi dengeler ve açlık hissinizi
bastırır. Hurma belki de en faydalı yemiştir. Değerini bilmemiz gerekir.
Makarna mı haşlıyoruz? Sadece
haşlayalım. Aslında yukarıda belirttiğim hususlar sadece oruç ayı içinde
geçerli değil. Normal hayatımız da belirli dönemlerde ve dönem içerisinde sıhhatimizi
korumak için yediklerimize dikkat etmeliyiz.
Bir reçete ile örnekleme yapayım.
Tavuk Göğsü ile Akdeniz Salatası
Malzemeler 100 g tavuk göğsü Akdeniz yeşillikleri 3 veya 4 adet ceviz içi Keçi Lor Peyniri Kiraz Domatesler Zeytinyağı Yapılışı: Tavuk göğsünü yapışmaz tavada mühürleyin ve kaynar su içerisinde 10 dakika haşlayın. Yeşillikleri temizledikten sonra elle parçalayarak salata kabına alın. Tavuğu çok küçük olmayacak şekilde doğrayın ve yeşilliklerin üzerine alın. Peyniri serperek ekleyin. Domatesleri koyun. Ceviz içini elinizde istediğiniz ebatta parçalayıp serpin. Zeytinyağını ekleyin ve üzerini hava almayacak şekilde kapatıp, +4 de 20 dakika dinlendirdikten sonra tüketin. Özellikle ve tekrar belirtmek istiyorum; yaz ayında olduğu için tuz kullanımını mümkün ise sıfıra indiriniz. Ne kadar tuz o kadar susuzluk ve tansiyon. Keza şeker, yağ vb. ürünlerden olabildiğince uzak durmamız gerekmekte. Sıhhatli, bereketli nice ramazan aylarını birlik ve beraberlik içerisinde yaşamayı temenni ederim.