İnsanlığın varoluşundan bu yana maalesef ki sokakta, aile içinde yaşanan şiddet olayları son yıllarda hizmet sektörü olan sağlık alanında da karşımıza çıkmakta ve giderek artmaktadır.
Canını Emanet Et Ama İhanet Etme İnsanlığın varoluşundan bu yana maalesef ki sokakta, aile içinde yaşanan şiddet olayları son yıllarda hizmet sektörü olan sağlık alanında da karşımıza çıkmakta ve giderek artmaktadır.
Diğer sektörlere oranla şiddete maruz kalma riskinin daha fazla olduğu bu sektörde sadece hekimler değil tüm sağlık personelleri risk altındadır. Sağlık çalışanlarına hem sözlü hem de fiziksel şiddetin uygulanması bugüne kadar birçok sağlık çalışanının yaralanmasına hatta hayatını kaybetmesine neden olmuştur.
Sağlık çalışanlarına şiddet il, ilçe demeden 7/24 karşımıza çıkan bir durum haline geldi. Peki neden? Personel yetersizliğinden ve hasta yoğunluğundan kaynaklı sıra beklemek istemeyen hastalar, servislerdeki yatakların dolu olması, doktorun yeteri kadar ilgilenmediğini düşünmeleri ve ilgilenilen sürenin az gelmesi, randevunun uyuşmaması ve ileri bir tarihe verilmesi, hasta yakınının kaybedilmesi gibi birçok nedene bağlı şiddet ortaya çıkabilir.
Yıllarca sağlık durumu bozuk olarak gelip şifa arayan hastaları nasıl daha iyi duruma getirip gönderebilirim diye düşünen sağlık çalışanları bu nedenlerle şiddete maruz kalıyor.
Hasta yakınlarının endişesi, telaşı ve kaybetme korkusu anlaşılabilir bir durumdur fakat bu durum sağlık çalışanlarına şiddeti hiçbir şekilde normalleştiremez, sağlık çalışanlarının amacı da hastayı hastaneden şifa ile göndermek olduğu bilinmelidir.
Canını Emanet Et Ama İhanet Etme
Çok yoğun ve zor şartlar altında çalışan sağlık çalışanları neler yaşamışlar şöyle bir bakalım; kafasında kaldırım taşının kırılması, antibiyotik yazmadı diye darp edilmesi, parmağının ve kolunun ısırılması, yakını öldüğü için darp ettiği doktora ölen yakını için tekrar elektroşok verdirilmesi sağlık kuruluşunu dağıtmaları, başlarına silah dayamaları, hakarete uğranması, hatta ilk iş gününde tehdide uğrayan doktorun istifa etmesi gibi acı olaylar yaşandı, yaşanmaya devam ediyor.
Hastanelerde sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalması sonucunda renkli kodlama sisteminden beyaz kod bir süredir ülkemizde kullanılıyor. Beyaz kod; hastanelerde çalışan personellere yönelik şiddeti önlemeyi ve onları korumayı amaçlayan acil durum kodudur.
Kod sisteminin iyi çalışması için sağlık personellerinin bununla ilgili çalışmalar yapması ve böyle bir durumla karşılaşıldığında nasıl ilerlemesi gerektiği bilincini edinmesi gerekir. Buna yardımcı olarak hastanedeki güvenlik önlemleri hem niteliksel hem de niceliksel olarak artırılmalıdır. Umarız ki memleketimizin hiçbir köşesinde bu kodu kullanmak zorunda kalacak personeller olmaz.
Gecesini gündüzüne katıp nöbet tutan, bir operasyon için 24 saat sürebilen ameliyatlara giren, çocuğunun cenazesinden çıkıp hastaneye hasta tedavi etmeye gelen, en çok sağlığı tehdit edilen personellerden olan sağlık çalışanlarına şiddete hayır!