Bu Yaz Bronzlaşsak Da Mı Gezsek, Bronzlaşmasak Da mı?
Yazın gelmesiyle enerjiler yerine geldi. Kasvetli bulunan kış ayından uzaklaşmak içimizde daha fazla dışarı çıkma isteği doğuruyor. Alışveriş merkezlerinden uzaklaşıp daha fazla dışarıda zaman geçiriyoruz. Dışarı çıkıp güneşin nimetlerinden yararlanmaya çalışırken bazen aşırıya kaçıp kendimize zarar verebiliyoruz.
Evet güneş sağlığımız açısından çok sağlıklı bir kaynaktır. Işığından yararlanırken kendimizi korumayı bildiğimizde d vitamini oluşturmak, kemik sağlığını korumak ve bağışıklığı güçlendirmek gibi birçok yararı vardır. Güneş ışığından sağlıklı bir şekilde yararlanmak için koyu renkli ve bunaltıcı giysilerden kaçınmalı, güneş koruyucu kullanmalı ve bol bol su içmeliyiz.
Bu Yaz Bronzlaşsak Da Mı Gezsek, Bronzlaşmasak Da mı?
Güneşin sağlığımız açısından yararı olduğu kadar zararı da göz ardı edilemez. Açık tenli kişilerin koyu tenli olanlardan daha çok güneş ışığından etkilendiği biliniyor. Ancak bu koyu tenli bireylerin korumasızca güneş altında bulunabileceği anlamına gelmez. Özellikle güneş yüzünü gösterdiğinde ve deniz suları ısındığında sahile koşanlar bronzlaşmak adına sağlığından olabiliyorlar.
Güneşin altında saatlerce bulunan kişilerde halsizlik, yorgunluk, bayılma görülebilir. Bunun yanında uzun süre güneşe maruz kalma daha şiddetli durumlara yani güneş çarpmasına, kalp krizine hatta ölüme neden olabilir. Kişilerde ciltte lekelenmelere, deri yanıklarına neden olabilir ve vücut su toplayabilir. Hatta uzun dönemde ise vücudun erken kırışmasına ve cilt kanserine neden olabilir.
.
Bizler özellikle
güneş ışınlarının daha dik açıyla geldiği, öğle saatinin de içinde bulunduğu
11:00 ile 14:00 saatleri arasında güneşe çok çıkmamaya özen göstermeliyiz.
Özellikle bu saatlerde güneşlenilmemesi gerekir.
Çok
fazla güneş ışığına maruz kalacağımız açık alanlardan ziyade daha gölgeli
ortamlarda bulunmakta fayda vardır. Ancak bu tam koruma sağlamayacağından dışarı
çıkılacak saatlere dikkat edilmelidir.
Şapka
ve gözlüğün kullanılması hem göze hem de vücuda zararlı ışınların gelmesini önler,
bunlar kullanılmalıdır.
Güneş
kremi kullanılmadan dışarı asla çıkılmamalıdır. Sadece denize ve havuza
girerken değil günlük dışarı çıkarken de ortalama yarım saat öncesinden güneş
koruyucusunu kullanmak gerekir. Bu krem gün içinde, özellikle yüzdükten sonra
yenilenmelidir.
Uzun
süre bronzlaşmak için güneşin altında uzanılmamalıdır.
Vücuda
bronzlaşmak adına kola ve zeytinyağı gibi sıvılar sürülmemelidir.
Yaz
aylarında vücuttan çokça ter atıldığı ve bunun sonucunda sıvı kaybı
yaşandığından bol bol sıvı tüketilmelidir, özellikle de su.
Vücutta güneş yanığı oluştuğunda hala yanlış uygulamalar yapılıyor. Vücuda yoğurt sürme ya da diş macunu uygulama gibi. Bu tür uygulamalar cilde daha fazla zarar verebilir. Bu yüzden kesinlikle uygulanmamalıdır.
Asla yanık olan bölgeler kaşınmamalıdır, enfeksiyon kapabilir. Vücutta kuruluk gerginlik hissedilirse nemlendirmek gerekir. Vücutta su toplayan kabarcıklar varsa asla patlatılmamalıdır ve kişi dermatoloji uzmanına görünmelidir.